Didim Temple zeytinyağımız Aydın ilinin Didim İlçesinin Zeytinyağıdır.
Didim Temple erken hasat zeytinyağının, soğuk sıkım erken hasat olan yağımızla farkı daha yumuşak olmasıdır.Bunu haricinde koku,yoğunluk ve meyvemsilik dereceleri aynıdır.
Bir sahil ilçemiz olan Didim’in zeytinyağının özelliği,aromasının tatlı oluşu ,yemek ve salatalarda yumuşak bir lezzet bırakan,
hafif hoş bir zeytinyağı olmasıdır. Bu özelliği nedeniyle bütün yemeklerde sıcak veya soğuk,salatalarda,mezelerde,kızartmalarda kullanılır.
Sahil kenarının özelliğinden,havasının temizliğinden,yağmuru bol almasından,açık alanda yer almasından ve denizin esintisini direk almasından dolayı hoş meyvemsi bir tadı vardır.
Didim erken hasat yağımız direk içildiğinde çok az bir yakıcılığı olan hafif lezzetli bir yağ türüdür.Bu yağın tadının yumuşak ve hafif olmasını sağlayan elde edildiği alanın bölge olarak sulak olması,denize yakınlığından dolayı deniz havasının etkisi, meltem rüzgarını ve poyrazı yemesi,oksijen oranının yüksek olması,toprak yapısının farklılığı,havanın genel olarak sıcak olması,yağmuru bol alması,zeytin türünün Gemlik, çekişte,domat,karayaprak gibi bölgeye uygun ağaçlardan elde edilmesi gibi sebeplere birebir bağlıdır.
Didim Temple %100 saf Zeytinyağlarımız, zeytin yeşilken sıkıldığı için özellikle E vitamini değerlerini en üst noktalarda barındırır.Koku olarak taze çimen,zeytin yaprağı ve ham zeytin kokusunu ağırlıklı olarak taşır.Zeytinyağlarımız ilk sıkıldığında yukarıdaki yeşil renkte ve tortulu olur zamanla tortusu oturur ve zeytinyağı normal yeşil rengini alır biraz daha açık yeşil olur ve kullanıma hazır hale gelir.(ilk sıkılan zeytinyağlarının tortusu oturmadan yemekte kullanılması önerilmez,salatalarda kullanılabilir ancak zeytinyağının tam tadını almak için oturmasını beklemek en doğrusu olacaktır)Zeytin siyahken sıkılan zeytinyağlarımız daha sarı renkte olur.
Zeytin meyvesi yeşilken hasat edilerek beklemeksizin sıkımhaneye götürülür.Yağhanelerde özenle ve Sağlık Standartlarına uygun olarak sıkım işlemi yapıldıktan sonra dinlenme tanklarına alınır.Bir müddet tanklarda bekletilen zeytinyağları daha sonra şişelenip kapakları mühürlenerek satışa hazır hale getirilir.
Bütün zeytinyağlarında zamanla tortu zeytinyağının dibine çöker ve zeytinyağları berraklaşarak kendine has yeşil ve sarı tona yakın bir renge dönüşür. Oturmakta olan yani tortulu zeytinyağı genelde salatalarda ve sebze yemeklerinde kulanılır,oturduktan sonra bütün yemeklerde ve salatalarda kullanılır.
Tüm ürünlerimiz Türk Gıda Kodeksine Uygundur.
Not: Kasım-Aralık-Ocak-Şubat aylarında zeytinyağı sıkım işlemi yapıldığından bu aylarda ki zeytinyağları tortulu ve resimdeki gibi olur.Mart ayından itibaren yeni sezon zeytinyağı çıkana kadar oturmaya başlamış,berraklaşan zeytinyağlarını yolluyoruz.
Soğuk Sıkım Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağları
Soğuk sıkım erken hasat zeytinyağları ilk olgunlaşan zeytinlerin daha yeşilken toplanarak, 24 derece ile 27 derece arasında sıkılmasıyla elde edilen yağlardır.Bu yağlar genel olarak vitamin ve mineral değerleri en yüksek yağlar olarak bilinir ancak her erken hasat soğuk sıkım yağın değerleride birbiriyle aynı olmamaktadır.Bu daha teknik bir mevzudur ve son tüketici için esas belirleyici nokta tat yoğunluğu,koku ve yemeklere uygunluk derecesidir.Soğuk erken hasat yağların özelliği ham zeytin ve çimen kokusunu barındırması,daha yeşil tonda olması,içildiğinde boğazda sonradan gelen bir yakıcılık bırakması ve meyvemsi tadıdır.
Peki soğuk erken hasat zeytinyağı hangi yemeklerde kullanılır.İşte bu çok göreceli bir kavramdır lakin yakıcılık oranı,dinlenme süresine ve yemek türlerine göre değişir.Normalde dinlenmiş orta yakıcılıkta bir soğuk sıkım zeytinyağını her yemekte kullanabilirsiniz tabi burada özel zevkler devreye girdiğinde bazı farklı tercihler söz konusu olmaktadır.
Eğer soğuk erken hasat yağ yeni sıkılmışsa sulu ve et yemeklerinde kullanmak için oturmasını beklemek en uygunu olacaktır.Yeni yağlarda ki tortu zamanla oturur ve yağın dibinde birikir.Bu biriken tortuyu ayrı bir yere alarak onu da salatada,zeytinlerin üzerinde veya eklem ağrılarını gidermek için sürerek kullanabilirsiniz.
Benim soğuk erken hasatları kullanım alanım salatalar,sebze yemekleri ve mezelerdir.Et yemeklerinde,sulu yemeklerde de kullanılır lakin ben bu alanda farklı lezzetleri yakalamanız adına bu alanlarda başka yağlarıda sizlere önericem.
Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağları
Zeytinler yeşilken toplanarak sıkılır.Zeytin meyvesinin aromasının daha yüksek olduğu,taze zeytin kokusuna sahip yağ türümüzdür.Bu yağın soğuk sıkım yağdan çok fazla bir tat,koku,aroma farkı olmaz.Sadece bazı vitamin ve mineral değerleri değişir.Genel olarak Soğuk sıkım yağa göre daha yumuşak bir yağ çıkar, yoğunluğu bir miktar daha fazladır, çünkü soğuk sıkıma göre çıkan yağ miktarı ve tortusu artacaktır buda yoğunluğu etkiler.
Biz burada yoğunluk derken tortu ile yağ oranlarını kastediyoruz.Bunun haricinde tatları hemen hemen aynıdır.Kullanım alanlarına aynı şekildedir.
Natürel Sızma Zeytinyağları
Soğuk sıkım ve erken hasatlara göre daha yumuşak ölçekli mutfakta her alanda kullanılan ,sulu yemekler ile et yemeklerinde tercih edilen genel kullanım özelliklerini barındırlan bir yağdır.Bu yağın elde edildiği zeytinler yeşil ve siyah olarak ayrılmaz mevsimin durumuna ve zeytinlerin olgunluk seviyelerine göre beraber toğlanarak sıkılabilirler ki benimde çok kullandığım yağ türlerindendir.Bu yağın esas özelliği zeytin siyah,yeşil,çakır iken beraberce(o senenin mevsimsel özelliklerinin ,bölgedeki ağaçların zeytinlerinde farklı olgunlukların aynı zaman dilimlerinde gerçekleşmesine uygun olmasına göre)toplanarak sıkıldığında farklı olgunluk seviyelerinde topraktan aldığı mineral ve vitamin değerleri değişen zeytinlerin bu sebeple farklı aromalara sahip olmasıyla tadı,kokusu,aroması ve değerleri genişleyen bir yağın ortaya çıkmasını sağlar.
Bu zeytinyaları yemeklerinize,salatalarınıza çok farklı tatlar katacaktır.Et yemekleri,sulu yemeklerde sıkça kullanılır.
Natürel Birinci Zeytinyağları
Asit oranı 0,9 ile 2 arasında olan yemeklik yağ olarak geçen zeytinyağlarıdır.Genel kullanım alanı kızartmalar,salatar ve farklı yemek türleridir.Diğer yağlara göre daha yoğun bir kokuya sahiptir.
Bu yağlarda zeytinin olgunluk seviyesinin herhangi bir önemi yoktur.Olgunluk seviyesi yeterli olan zeytinler toplanır ve sıkıma götürülür.Genel itibariyle olgunlukları farklı aşamalarda olan zeytinlerin birazda fabrikada beklemesiyle asit oranlarıda arttığından ,yağ asiti biraz daha yüksek çıkar.
Asit aralığı geniş olduğu için mevcut aralılarda çok farklı kokularda ve tatta natürel birinci zeytinyağları elde edilir.Benim bu sınıfta en çok tercih ettiğim asit oranlı yağ 1 ile 1,5 arası olanlardır.Benim için yemeklere,salataya ,kızartmalara en uygun seviyede olanları bu aralıkta çıkanlardır.
Zeytinyağında daha yoğun bir tat ve koku arayanlar bu yağı tercih etmektedirler.